Oppskrift surdeigsbrød

Oppskrift surdeigsbrød

Enkelt, godt OG sunt!

Surdeigsbrød er godt, enkelt og sunt. Ja, det tar litt tid, men det er i hovedsak ventetid – og da gjør du jo andre ting 🙂

Og ventetiden er det vel verdt, for i løpet av den tiden skjer det nemlig spennende prosesser som gjør brødet enda bedre for kroppen. Antinæringsstoffer som fytinsyre blir brutt ned, det betyr at næringen i brødet blir mer tilgjengelig og lettere fordøyelig for magen. Gluten i kornet blir også delvis brutt ned. Helt glutenfritt blir brødet ikke, men det blir mye mindre mengder av det – og det er positivt.

Oppskrift for rookies

Oppskriften jeg bruker er uten krims krams, kun røre sammen mel, vann, surdeigsstarter og litt salt. Så kan man selvfølgelig variere i det uendelige med type mel og mengder. Det handler om å tørre å prøve seg litt frem 🙂

Godsaker man også kan ha i deigen er f.eks.:

  • raspet gulrot
  • solsikkefrø og gresskarkjerner
  • hakkede valnøtter og hasselnøtter
  • Hele korn

Planlegging

Du må planlegge litt når du skal bake brødet. I ukedagene setter jeg ofte deigen på morgenen før jobb og steker brødet på kvelden. I helgene kan jeg sette surdeigen på kvelden og steke brødet på formiddagen.

  • Har surdeigsstarteren stått i kjøleskapet, så må den tas ut noen timer før og mates
    (f.eks kvelden før om du setter deigen på morgenen, eller på morgenen om du skal sette deigen på kvelden).

    • Fjern en del av surdeigen som er oppi der og tilsett 1 dl mel og ca 1 dl vann
      (jeg har hvetesurdeig og bruker 1/2 dl sammalt hvete og 1/2 dl siktet hvete).
    • Pass på at den blir passe grøtete, ikke for tynn og ikke for tjukk i konsistensen. 

Sette deigen

Ha en stor bolle i glass eller plastikk til å ha deigen oppi og en tre eller plastikksleiv til å røre med.

Ingredienser:

  • 1 dl surdeigsstarter – hvis den har stått i kjøleskapet, ta den ut kvelden før eller på morgenen
  • 1 ss uraffinert salt
  • 1 liter lunkent vann
  • 1 kg mel, f.eks:
    • 500 g sammalt rugmel
    • 250 g sammalt hvetemel
    • 250 g siktet speltmel
  • Evt. nøtter, frø og hele korn
  • 100 g siktet hvetemel til senere

Fremgangsmåte:

  • Ha surdeigsstarter og salt i bollen
  • Hell litt vann oppi og rør rundt til surdeigsstarteren har løst seg opp i vannet.
  • Ha i resten av vannet
  • Ha i 1 kg mel (melblandingen)
  • Ha i evt. nøtter, frø etc
  • Rør rundt til alt er godt og blandet.
  • Sett deigen lunt med lokk over eller plastikk (bruker enten plastfolie eller en oppklippet brødpose og et kjøkkenhåndkle).
  • La stå i minst 8 timer
  • Når du ser at deigen har hevet seg godt etter 8-12 timer, bland i 100 g siktet hvetemel og evt. raspet gulrot om du ønsker det
  • Ha deigen i brødformer (denne deigen passer i 3 små brødformer)
  • La stå å heve i 2-3 timer med plastikk/kjøkkenhåndkle over
    • Du skal se at deigen har hevet seg godt før du steker brødet. Ofte hever deigen seg helt opp til kanten av brødformen
  • Varm stekeovnen til 200
  • Sett inn brødene og stek i 15 min
  • Skru ned til 160 g og stek i en time
  • Ta ut brødene av ovnen og ut av brødformene
    • Brødene er ferdig når du hører en hul lyd når du banker på dem
  • Kjøl ned på rist eller bare på en trefjøl (det gjør jeg, funker fint)
  • Brødene egner seg godt til frysing

Du kan oppbevare brødene i brødposer. De blir da gjerne litt myke i skorpen. Hvis du oppbevarer dem i kjøkkenhåndkle, så blir skorpen hardere. De holder seg saftig ganske lenge. Lenger enn kjøpebrød.

Legg gjerne igjen kommentar om du lurer på noe eller vil dele dine erfaringer med surdeigsbakst!

 

Trenger du surdeigsstarter? Se her>>

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Søk