Vi lager surdeigsstarter!

Vi lager surdeigsstarter!

Surdeigsbrød er bedre for magen, enkelt å lage og holder seg lenge.

Hva er så bra med surdeig?

Grunnen til at surdeigsbrød er bedre for magen, er den prosessen som skjer i løpet av hevetiden med surdeigsstarter/surdeigskultur.
I hevetiden brytes det ned såkalte antibeitestoffer og også en del av glutenet i brødet.

Antibeitestoffene beskytter kornet og er for magen ufordøyelig, de hemmer også produksjonen av fordøyelsesenzymene som vi trenger for å bryte ned maten. I tillegg så binder antibeitestoffene seg til mineralene i maten vi spiser og de blir utilgjengelig for kroppen. Altså er det best å nøytralisere dem mest mulig.

Hva med gluten?

Gluten hører vi mye prat om. Gluten består av to proteiner, gliadin og glutenin. Det er disse som gjør at brød, boller og kaker hever seg så godt. Jo mer gluten, dess bedre hever de seg, og mindre tid trenger de til å heve. Derfor ser man ofte på ingredienslisten på kjøpebrød at det er tilsatt ekstra hvetegluten.

Dette tilsetter de for at brødene skal bruke mindre tid på å heve og produksjonen blir mer effektiv og billigere. Men bra for kroppen er det ikke.. Det er et problem at vi får i oss altfor mye gluten, derfor blir mange også sensitive mot gluten.

Gluten og helsen vår

Gluten er linket til flere plager. Dette er gjerne litt kontroversielt, men noe det forskes mer og mer på. Karl-Ludvig Reichelt* var en norsk lege og professor som forsket mye på gluten- og melkeproteinets påvirkning på kroppen. Bl.a. fant han en sammenheng mellom disse proteinene og autisme. Mange barn har opplevd bedring av å endre kostholdet og å kutte ut gluten og melk.

Dette er et mye diskutert tema, som jeg ikke skal gå dypt inn på i dette innlegget. Det jeg kan si er at jeg selv kuttet ut gluten for flere år siden og opplevde bedring i både mental og fysisk helse. Jeg holder meg stort sett unna det i dag også, men tåler å spise det litt innimellom.

Gluten og surdeig

Når man baker med surdeig, så brytes også mye av glutenet ned. Hvor mye avhenger av hvor lenge du lar brødet heve. Mange som er intolerante eller sensitive mot gluten kan tåle surdeigsbrød. Har du cøliaki, bør du være forsiktig. Det er ikke sikkert at alt glutenet er brutt ned og du kan reagere på det. Det går dog an å lage glutenfritt surdeigsbrød 🙂

Vi spiser såpass mye brød i Norge, derfor er det viktig at det brødet vi spiser er godt for kroppen.

Surdeigsbrød trenger ikke å eltes og gjør seg stort sett selv! Det er mest ventetid, derfor må du planlegge litte grann. Men jeg lager f.eks. deigen på morgenen, lar den heve på dagtid og steker brødene på kvelden.

Du trenger en surdeigsstarter!

For å lage surdeigsbrød, så trenger du først en surdeigsstarter! Kanskje kjenner du noen som baker surdeigsbrød allerede? Da kan du bare spørre dem om en kladd surdeigsstarter. Bakeriet Godt Brød baker også med surdeig, så du kan spørre om du kan få en kladd der. Har også sett på butikken at du kan få kjøpt surdeigspulver. Det har jeg ikke testet selv, men funker nok bra også.

Hvilket mel du skal bruke til å lage surdeigsstarter

Bruk økologisk mel. Dette er dyrket uten bruk av sprøytemidler og kunstgjødsel. Ikke bare slipper du sprøytemidlene, men dette melet har også en bedre bakterieflora, slik at du lettere lykkes med å få en god surdeigsstarter.

Økologisk mel får du i dag ofte på vanlige dagligvarebutikker. Jeg fikk kjøpt økologisk sammalt og siktet hvete på Rema 1000. Meny har helt sikkert økologisk mel, og gjerne også større Kiwi, Spar og Extrabutikker. Ellers har også de fleste helsekostbutikker økologisk mel.

Velge hvete eller rug

Om du velger hvete eller rug, er en smaksak og kommer litt an på hva slags type brød du ønsker. Lager du surdeig på hvete, så gir det brød med mildere smak. Hvetesurdeig passer best til å lage finere brød. Jeg har laget ganske grove brød med hvetesurdeig og det har gått fint. Rugsurdeig er kraftigere på smak og passer godt til grove brød.

Har du barn, kan det være lurt å bake litt finere brød og med en mildere smak. Da er hvetesurdeig å anbefale.

—————————————————————————————————————————————————–

Hvordan lage surdeigsstarter

Denne måten å lage surdeigsstarter på er hentet fra www.surdeig.no.

Det du trenger for å lage surdeigsstarter:

 • 1 kg økologisk sammalt hvete- eller rugmel
 • 1 kg økologisk siktet hvete- eller rugmel
 • uraffinert salt
 • vann
 • en bolle i plast, glass eller keramikk. Gjerne med lokk om du har. Ellers må du ha plastfolie til å dekke over (det bruker jeg)
 • litermål
 • en skje eller sleiv til å røre med
 • god og positiv energi 😀

Dette er en prosess som tar 8-14 dager. Vanligvis er den klar i løpet av 8 dager. Jo varmere du har det på kjøkkenet, dess raskere går det.

Dag 1

 • 1,5 dl sammalt mel
 • 0,5 dl siktet mel
 • 2 dl vann
 • 1 ss salt

Ha alle ingrediensene i bollen, rør sammen og dekk over bollen med lokk eller plastfolie. Bollen skal stå i romtemperatur.

Dag 2 – 4 

 • 0,5 dl sammalt mel
 • 0,5 dl siktet mel
 • 1 dl vann

Tilfør mel og vann etter 24 timer, rør det inn og dekk over. På den 4. dagen bør du se at det har begynt å boble. Hvis den ikke har begynt å boble, så må du begynne på nytt, på dag 1. Bobler den, så fortsette du videre.

Begynner det å bli fullt i bollen, så tar du bort ca samme mengde deig (1-2 dl) som du tilfører mel og vann.

Dag 5 – 14

 • 2 dl siktet mel (2x daglig)
 • 2 dl vann (2x daglig)

Ta bort det meste av deigen og tilsett mel og vann. Dette må gjøres to ganger om dagen. Dette er med på å «trene» opp surdeigsstarteren. Du kan gjøre dette morgen og kveld (skal være ca 12 timer mellom «matingene»). Når deigen hever seg 2x størrelse for hvetesurdeig og 1,5x størrelse for rugsurdeig, så er den klar til baking av brød.

TIPS: Om den ikke vil heve seg skikkelig på siktet hvetemel etter 2-3 dager, så bruk i stedet 1 dl sammalt hvetemel og 1 dl siktet hvetemel. Jeg hadde dette problemet sist, og den hevet MYE bedre med litt sammalt mel også 🙂

Oppbevaring av surdeig

Surdeigen kan oppbevares på f.eks. et Norgesglass eller syltetøyglass med lokk i kjøleskapet. Den må «mates» jevnlig, altså få 1 dl mel og 1 dl vann, ca en gang i uka. Min tidligere surdeig klarte seg lenger uten mat når den var i lufttett glass i kjøleskapet.
Mater min surdeig nå med 1/2 dl sammalt hvetemel og 1/2 dl siktet hvetemel og ca 1 dl. vann. Viktig at den får litt tykk grøtete konsistens. Blir den for tynn i konsistensen, må den mates oftere.

Lær mer om surdeig

Jeg er ingen ekspert, men synes det er veldig moro. Kan anbefale Gry Hammer og Bente Brunvoll som er to store norske fermenteringseksperter. De har skrevet fine bøker som jeg virkelig kan anbefale!

Du kan også melde deg inn i gruppene Fermentering og Melkesyregjæring på Facebook. Dere er det masse gode tips, råd og inspirasjon å få.

Bli med å lage surdeigsstarter

Jeg synes det er så gøy å lage ting fra bunnen av, derfor skal jeg lage en surdeigsstarter. Ganske enkelt fascinerende at mel og vann kan bli til noe du kan bake med!

Video 1: Lage surdeigsstarteren

https://www.facebook.com/yogamedtines/videos/1953596951522270/

Video 2: Mating av surdeigen på dag 4

https://www.facebook.com/yogamedtines/videos/1954907648057867/

Video 3: Mating av surdeigen på dag 5

https://www.facebook.com/yogamedtines/videos/1955058158042816/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Søk