Kimchi – fermenterte grønnsaker – superfood for kropp og sinn

Kimchi – fermenterte grønnsaker – superfood for kropp og sinn

Kimchi – Koreas nasjonalrett

Fermentert mat er i vinden og det er ikke uten grunn.

Gjennom å fermentere grønnsaker og korn gjør man næringen i dem enda høyere og bedre tilgjengelig for kroppen. I tillegg får man i seg gode bakteriekulturer som gjør godt for magen og helsa.

Kimchi er fermenterte/melkesyregjærede grønnsaker og retten kommer fra Korea. Faktisk er kimchi Koreas nasjonalrett og noe enhver koreaner spiser flere ganger om dagen, enten som tilbehør eller som en ingrediens i en hovedrett.

Det er også blitt spekulert i om det var kimchien som gjorde at Korea slapp lettere unna fugleinfluensaen, da den herjet for noen år tilbake.

De siste åren har også kimchi begynt å spre seg i den vestlige verden, og av gode grunner. I tillegg til å være en superfood med potensielt helsebringende effekter, så smaker det også godt! Enkelt å lage er det også.

Hvordan lage kimchi

Selv har jeg holdt på med surdeigsbaking og fermenterte drikker en stund. Surkål og kimchi derimot har av en eller annen grunn sittet lenger inne å begynne med. Men, nå var det på tide å ta grep og teste denne vidundermaten!

Jeg fulgte oppskriften i Gry Hammer sin fine bok, Fermentering, og det fungerte veldig fint. Riktignok hadde jeg ikke nok vårløk, så hadde oppi litt stangselleri i stedet. Fungerte absolutt godt det også 😀

Hele prosessen tok en god time. Regner med at det går raskere neste gang. Det som tar mest tid, er oppkutting av grønnsakene.

Ingredienser

  • 2 stk kinakål
  • 2 stk chili
  • 2 stk kinesisk hvitløk
  • 1 bunt reddiker
  • 1 bunt vårløk eller
  • 1 stilk vårløk
  • 2 stilk stangselleri
  • 5 cm finraspet ingefær
  • 4 ss fiskesaus
  • 4 ss tamari (fermentert soyasaus-du får det på vanlig butikk, den er glutenfri)
  • 1 ss salt

Fremgangsmåte

  • Riv kinakålen i passe små biter. Den hvite kjernen brukes ikke, fjernes altså
  • Skjær reddik, vårløk og evt. stangselleri i fine skiver
  • Finhakk hvitløk og chili. Frøene fjernes i chilien (kan nok også brukes, men da blir det nok sterkt!)
  • Ha kinakålen i en bolle og ha tamari, fiskesaus og salt oppi. Kna kinakålen til den slipper væske. Dette tok faktisk ikke så langt tid, kanskje 1 minutt

 

Ha i de øvrige grønnsakene og kna og bland godt. Det skal bli godt med væske.

  • Ha grønnsakene og væsken over i et egnet glass eller bolle. Norgesglass på minst 1 liter er helt topp.
  • Stamp grønnsakene med knyttet neve i glasset. Det er viktig at væsken dekker grønnsakene helt, ellers danner det seg fort mugg
  • Finn noe du kan ha oppå grønnsakene for å holde dem nede i glasset, det bør være 2-3 cm fra grønnsakene til toppen av glasset. F.eks. en stein eller et vannglass eller en glassflaske fylt med vann
  • Rens kanten godt for grønnsaksbiter og tett med et klede for å hindre fluer og annet fra å komme oppi
  • La stå i 3-10 dager, dette er en smaksak. Jo lenger, dess syrligere. Min sto i 6 dager og jeg synes den smaker helt topp
  • Når du er fornøyd med syrligheten, tar du grønnsakene over i et glass med tett lokk og setter det i kjøleskapet eller i en kald bod

Tips: Jeg fermenterte grønnsakene i et norgesglass med lokk. Når det var ferdig tok jeg bare lokket på og satte det i kjøleskapet.

Hva passer kimchi til?

Kimchi passer supert som en liten siderett til middagen, til omeletten til frokost/lunsj, og som en dæsj i salaten. Kan også tilsettes wok for ekstra smak. Den bør ikke varmes opp, for da forsvinner alle de gode bakteriene som magen blir glad for å få. Tilsett altså alltid etter middagen er ferdig tilberedt.

Hvem kan spise kimchi?

Alle kan spise kimchi 🙂

De aller fleste av oss har behov for å tilføre mer gode bakterier til tarmen. Den beste kilden til dette er hjemmelaget fermentert mat. Er du mye stressa og bekymret, så påvirker dette også negativt både tarmfloraen og immunforsvaret. Det å tilføre gode tarmbakterier i slike perioder er derfor positivt.

Kanskje holder den deg unna forkjølelse dette året?? Og kanskje den hjelper på humøret også? 😉

Tilvenning

Det er en annerledes smak og kanskje du trenger å venne deg til den litt. Men det er det absolutt verdt! I begynnelsen bør du gjerne heller ikke spise for mye, for det kan bli hardt for magen med en gang. Begynn med en porsjon på str med en spiseskje og øk inntaket etter noen dager.

Ferdigi kimchi klar til dyst 😀

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Søk