Stekt hel kylling – enkelt og flere gode middager

Stekt hel kylling – enkelt og flere gode middager

Tidsbesparende og rimelig

Å steke en hel kylling er helt genialt, spesielt når man er 1 voksen eller 1 voksen+1 barn i husholdningen – da har du mat i flere dager! Den økologiske kyllingen er å fortrekke, for det er bedre kvalitet, den har hatt et godt liv og så mye godt kjøtt på den!

I tillegg kan du bruke knokene og skroget til å koke deilig kraft på etterpå.

Fikk tak i to hele økologiske kyllinger fra Hovelsrud Gård på Kiwi her i Hemsedal til halv pris pga dato! Lønner seg å sjekke 50 % disken 😉

De gikk ut på dato dagen etterpå, så heiv den ene bare i frysen. Da holder den seg lenge.
Den andre stekte jeg dagen etterpå og jeg gjorde det veldig enkelt.

Perfekt helgemat, f.eks. på en søndag når du har litt mer tid + at da har du allerede kjøtt til flere middager klart til uka.

 

Oppskrift enkel helstekt økologisk kylling

Ingredienser:

  • En hel kylling, helst økologisk
  • Salt
  • Pepper
  • Paprikakrydder
  • Meierismør

Fremgangsmåte:

  • Sett ovnen på 200 grader
  • Legg kyllingen i en ildfast form
  • Ha på godt med salt, pepper og paprikapulver og gni dette inn i skinnet på kyllingen
  • Ha i noen gode smørklatter i formen og et par på kyllingen
  • Sett kyllingen i oppvarmet ovn og stek på 200 grader i 30 min – skru deretter ned til 160 g og la stå en god times tid

Steketiden kan variere litt etter ovnen og hvor stor kyllingen er, så dette er veiledende tider. Jeg tar den slags på gefühlen, og er ikke så flink til å notere meg hvor lenge jeg steker ting..

Tips

  • Bruker du steketermometer, så skal kyllingen ha en kjernetemperatur på 67 grader.
  • Et annet triks er å stikke en kniv inn og dersom det kommer klar væske/kraft ut av kyllingen, så er den ferdig.

Kraften

Det blir ganske mye kraft i den ildfaste formen når kyllingen er ferdigstekt. Bruk denne! Er god å bruke som saus til kyllingen.

Kraften er kjempesunn og gjør godt for kroppen. Du kan gjerne sile den og oppbevare den i et glass. Holder seg fint noen dager i kjøleskapet. Kan også fryses.

Kraften er super å bruke i supper, wok, sauser og gryter, i stedet for buljongterning.
Den vil skille seg med et fettlag på toppen og en geleaktig masse under, dette pga all gelatinen som er i den.

Hva med alt kjøttet?

For 1-2 personer er det ganske mye kjøtt på en sånn kylling. Datteren min og jeg spiste hvert vårt kyllinglår til middag med stekte poteter og brokkoli til (veldig enkelt).

Deretter rensket jeg av resten av kjøttet. Noe av kjøttet brukte jeg i en wok dagen etter (som holdt til middag for oss to + lunsj for meg dagen etter), resten frøs jeg ned i to porsjoner.

Kyllingskroget frøs jeg også ned til bruk for kraftkoking senere. Skal få skrevet et innlegg om kraft etterhvert 🙂

Tilbehør

  • Salat
  • Kokte/stekte poteter
  • Kokte/dampede grønnsaker som gulrot, brokkoli, blomkål, søtpotet
  • Stekte grønnsaker/wokgrønnsaker
  • Søtpotetpuré

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Søk