Ned i vekt – uten å slanke seg

Ned i vekt – uten å slanke seg

Slank uten sult

Er det mulig? Ja, det er mulig. Du trenger ikke å sulte deg eller å telle kalorier en gang 😀

Ned i vekt på 1, 2, 3

Okei, det er mulig jeg er litt ambisiøs nå. Jeg vet at å gå ned i vekt er en prosess, både mentalt og fysisk og det er noe som kan ta tid! Har du vært jojoslanker i flere år, så har kg en ekstra tendens til å sette seg fast. Da er det enda viktigere å være tålmodig og å se det hele i et større perspektiv. Vektnedgang handler egentlig ikke om vekt. Det handler om helse, mer energi, mer overskudd til å gjøre de tingene man liker og å være trygg i den personen man egentlig er.

Tips til hvordan du skal klare å gå ned i vekt – og å holde vekta nede!

Tankesettet

 1. Du skal ikke på diett – du skal endre kostholdet ditt
  1. Dette høres kanskje skremmende ut, men eneste mulighet for å holde vekta nede, er at du faktisk finner et sunt kosthold som du kan leve med. En slankekur, er en slankekur. Den er beregnet på at du skal miste noen kg raskt.
   Det er stort sett lite kalorier inn og helst mer kalorier ut (trening).
   Når du skal endre kosthold – må du velge en retning du kan leve med. Du må oppleve at du føler deg bedre av dette kostholdet, både mentalt og fysisk – det gjør det så mye lettere å få til en varig endring.
 2. Du må bestemme deg, 110 % – at dette – det ønsker jeg å gjøre
  1. De gangene du har tatt en slankekur eller prøvd en ny diett, hva var tanken bak? Måtte du ned 5 kg før sydenferien? Kanskje du skulle inn i den festkjolen?
   Disse årsakene bidrar gjerne til en kortvarig suksess, men så fort ferien eller festen er over, så kryper som regel kg på igjen. Skal du lykkes, og ha en varig endring, så må du ønske dette fra ditt innerste inne.
 3. Du skal tro at du er noe! Bli bevisst
  1. Som sagt, så er vektnedgang en prosess og det kan ligge mye bak de kg som skal bort. Det er sjelden at det er bare fett, ofte er det også mentalt stress og uhensiktsmessige mønstre.  Bli bevisst de tankene du har rundt deg selv. Ofte har vi mange selvbegrensende tanker som :
   – Jeg klarer det ikke
   – Jeg holder bare ut en uke
   – Jeg fortjener det ikke
   – Jeg går bare opp i vekt igjen
   – Jeg klarer ikke å stå i mot søtsuget
   – Jeg spiser når jeg kjeder meg
   Bli bevisst disse tankene og bytt dem ut med positive tanker om deg selv i stedet – og skriv de gjerne ned!
   Det føles kanskje litt rart å skulle gjøre dette, men tanker er bare tanker – og du kan faktisk velge dem selv.
   Snakker du deg opp – er sjansen for å lykkes mye større!

Planlegging og støtte

 1. Planlegg når du skal begynne og sett deg mål
  1. Tidsfrister er motiverende. Begynn i det små. Kanskje du skal bare drikke brus en dag i uka i stedet for fem.
   Eller bare spise smågodt og sjokolade på lørdager. Å endre på alt på en gang er ofte utfordrende og det kan føles veldig uoverkommelig. Fokuserer du på en endring i uka, så er det lettere å lykkes.
 2. Informer de rundt deg og søk støtte

  1. Å få støtte fra de rundt deg gjør en endring mye enklere. Det vil være dager hvor du har lyst til å gi opp. Kanskje har vekta stått stille i flere uker selv om du føler at du har gjort alt riktig. Vektnedgang kan gå i faser og det er vanlig at man har noen plattåer man står stille på. Fokuser i stedet på alt det gode du gjør for kroppen, selv om den ikke vil slippe kiloene akkurat nå. Ikke gi opp, men fortsett de gode vanene. Fokuser på at du gir kroppen god næring og at du tar vare på den. Da vet du at du gjør noe som er bra for den og du legger positiv energi i det. Det er det viktigste.

Overernært, men feilernært?

Er man overvektig, så er det ofte på grunn av mye bruk av enkle løsninger med halvfabrikata, ferdigmat, junkfood, godterier, brus, alkohol og energidrikker. Vi har jo i dag også uendelig tilgange på boller, kaker og sjokolade – og dette er så enkelt når man er stressa og blodsukkeret er lavt.. Det er fort gjort å få i seg flere kalorier enn man trenger når man spiser disse matvarene.

Holder du deg til lettprodukter, så er ikke det alltid så mye bedre heller. Det er mye diskusjon rundt kunstig søtningstoff og forskningen er ikke helt enig med seg selv. Men har du gått ned i vekt selv om du spiser magert og bruker lettprodukter?
Eller blir du kanskje bare enda mer sulten?

Selv om man spiser nok kalorimessig sett, så er det ikke sikkert at den maten man spiser inneholder nok næring. Gjør den ikke det, så vil kroppen fortsatt være sulten og kreve mer. Sjokolade- og søtsug kan f.eks. være tegn på ekstra behov for magnesium, krom eller rett og slett vann!

Hvilket kosthold er det beste?

Kommer ikke utenom å snakke om hva slags kosthold man bør satse på. Det er en jungel av dietter og hvilken er den beste? Generelt så anbefaler jeg et blodsukkerstabilt kosthold og rene matvarer, dette er et variert kosthold med mye god næring. Har du mulighet til å velge økologisk, så er det selvsagt også supert.

Et blodsukkerstabilt kosthold består av:

 • Godt med grønnsaker
 • Gode proteinkilder som egg, fisk, rødt og hvitt kjøtt (kjøttdeig er lov)
 • Syrnede meieriprodukter som yoghurt, kefir, kulturmelk og rømme – naturellvariantene
 • Gode fettkilder som ekte smør (meierismør), kokosolje, olivenolje, rapsolje
 • Nøtter og frø
 • Belgfrukter
 • Bær av alle slag
 • Litt frukt
 • 70 % eller mørkere sjokolade (i begrensede mengder)
 • Drikke masse vann, urtete er også topp
 • Kaffe er også helt i orden og bruk gjerne helmelk eller fløte. Eller kanskje du vil teste kokosmelk oppi?

Mange godsaker her, er det ikke? Her får du masse god næring og du trenger ikke å sulte.

For å sikre optimalt næringsinntak kan du også ta en multivitamin og en kvalitets omega 3.

Har du dette kostholdet som utgangspunkt, så er du på god vei til både færre kg og bedre mental og fysisk helse!

Vil du kickstarte kostholdsendringen med en detox? Les mer om det her>>

Kilder:

http://forskning.no/helse-mat-og-helse-slanking-diabetes/2014/09/kunstig-sotstoff-endrer-tarmbakteriene-i-museforsok

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Søk