Bli med på spis-sakte aksjon!

Bli med på spis-sakte aksjon!

Denne uka fikk jeg en viktig reminder fra en coachingtime med en kunde, og det var rett og slett dette her med å tygge maten ordentlig.

Det å tygge ordentlig var noe det ble lagt vekt på, på ernæringsterapistudiet. Bare det å tygge maten skikkelig kan i en del tilfeller være nok til å få en ubalansert fordøyelse på plass.

Du kan også se en facebook live jeg hadde i desember i fjor om nettopp dette temaet>>

Kundens resultater med å tygge ordentlig

Hun hadde kommet over en artikkel hvor det hadde stått om dette med viktigheten av å tygge maten ordentlig. Dette hadde truffet henne og hun hadde bestemt seg for å rett og slett tygge maten ordentlig, helst hver bit ca 32 ganger.

Da vi hadde timen hadde hun gjort dette i en ukes tid og hun hadde overraskende gode resultater på kort tid!

Fordøyelsen var blant annet mye bedre, hun følte seg mer tilfreds og mett og mindre fysen. Hun tillot seg selv å spise akkurat det hun ville, men måtte bare tygge det ordentlig.

Nå har hun ikke holdt på lenge med dette, så det blir spennende å se hvordan dette fungerer videre. Men at å tygge maten ordentlig er viktig, det er det ikke noen tvil om, les videre om hvorfor.

Fordøyelsen starter i munnen

Fordøyelsen vår er jo et laaaangt rør og den starter allerede i munnen. Når vi ikke tygger maten ordentlig, så kan dette få (store) konsekvenser for hvordan maten fordøyes videre. Når vi tygger maten ordentlig blir maten godt blandet med spytt, og nedbrytningen av både karbo, proteiner og fett starter her.

Drikke din mat og tygg din drikke

Det er et ordspråk som sier at du skal drikke din mat og tygge din drikke, og det handler jo nettopp om at maten skal brytes godt ned i munnen FØR den sendes videre ned i magesekken.

Tygg lenge for god fordøyelse

Ved å tygge sakte roer du deg selv ned, du blir mindre stresset og det er også viktig for en god fordøyelse. Magesekken får tid til å forberede seg og produsere magesyre. Nok magesyre er helt avgjørende for at maten skal kunne brytes ordentlig ned og kunne tas opp videre nede i tynntarmen.

Stress påvirker fordøyelsen negativt

Er du stresset, så produserer du faktisk mindre magesyre! For når du er i stressmodus, så er kroppen opptatt av helt andre ting enn fordøyelsen, den gjør seg klar til fight or flight.

Dessverre er det jo blitt slik at mat og måltider ofte bare er et nødvendig ånde, vi vil bli fort ferdige og haste videre til neste gjøremål. Da ender det fort opp med at vi sluker halvtygd mat. Det er lite magesyre i magesekken og magesekken klarer ikke å fordøye den halvtygde maten godt nok. Denne halvfordøyde maten sendes videre ut i tarmen, men tarmen klarer ikke å ta opp alle næringsstoffene fordi maten ikke har blitt godt nok bearbeidet i munnen og magesekken.

Som du da skjønner, at selv om maten du spiser er sunn, så hjelper jo ikke det hvis den ikke fordøyes ordentlig.

Spis-sakte aksjon i desember

Hvis du vil gjøre noe enkelt, gratis og godt for deg selv i desember, så er det rett og slett å spise saktere og å tygge maten godt. Tygg gjerne hver bit 32 ganger! Kjenn etter hvordan det føles og kjenn etter hvordan du føler deg etterpå. Blir du fortere mett? Smaker maten annerledes? Blir du mindre fysen? Får du mindre vondt i magen? Hvordan kjennes det ut emosjonelt?

Spis det du vil, men spis sakte. Kan jo være ekstra nyttig i disse adventstider, for dette er jo en tid hvor det er mye god mat, kaker og søtsaker.

Den kan jo være greit å tenke gjennom at du kan møte på noen utfordringer underveis:

  1. At du rett og slett glemmer deg bort, fordi du er så vant med å spise fort. Men da er dette en ypperlig øvelse til å bli mer bevisst. Glemmer du deg bort, så gjør det ingenting, bare begynn igjen med neste bit.
  2. At du føler at du ikke har tid til å spise sakte. Dette er jo i utgangspunktet en priortering, men kanskje det krever også litt mer planlegging, da du kan komme til å bruke mer tid på måltidet.
  3. At de rundt deg spiser fort og du bli sittende igjen til slutt. Men forklar hvorfor du spiser sakte og oppfordre de rundt deg også til å teste dette ut!

Men så lenge du har tenkt gjennom disse tingene og gjort deg opp noen tanker om hvordan du skal håndtere denne type situasjoner, så kommer det til å gå helt fint!

Kommenter gjerne om du blir med på Spis-sakte aksjonen i desember! ❤

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Søk