Rødbete – en boost for kroppen

Rødbete – en boost for kroppen

Rødbete – en superfood!

Visste du at rødbeten har MANGE helsefordeler? Det viser seg at den kan være bra for både å:

  • senke blodtrykket
  • redusere kolesterolet
  • virke forebyggende mot kreft
  • styrke leveren
  • øke energinivået
  • virke antiinflammatorisk

Rødbeten inneholder både antioksidanter, vitamin c, magnesium, kopper, jern , folat, kalium m.m. Men en av de kanskje viktigste komponentene er det høye innholdet av nitrat.

Det som er med nitrat er at det blir gjort om til nitrogenoksid i kroppen, noe som gjør at blodårene utvider seg og slapper av. Dette gjør det lettere for blodet å flyte gjennom blodårene og gir jo da bedre blodsirkulasjon.

Og en god blodsirkulasjon i kroppen er viktig for å frakte både oksygen og næringsstoffer til alle cellene, samt skille ut avfallsstoffer og karbondioksid.

Ikke rart du får mer energi og et bedre immunforsvar av dette!

Så det å få i seg litt rødbete i løpet av uka er absolutt å anbefale.

2 nydelige oppskriftstips med rødbete

Rødbeten har en helt nydelig rødfarge og et flott mønster når du deler den i to.
Den er ganske søt i tillegg til å ha en slags jordlig smak.

For å jevne ut den jordlige smaken, er det fint å spise noe mer sammen med rødbeten.
Her har du to oppskrifter som jeg er veldig glad i. Så nå er det bare å handle rødbete til helgen ?

Dessert/snack/mellommåltid – Raspet rødbete med banan

Dette høres kanskje ut som en merkelig kombinasjon, men det er faktisk veldig godt! Dette blir jo også en rå-variant, så alle næringsstoffene er i behold. Ved å raspe i stedet for å juice rødbeten, får du også i deg all fiberen som er i rødbeten, og det er bra for tarmen.

Ingredienser:

  • 1 liten rødbete
  • 1 moden banan
  • 1 skvett fløte eller kokosmelk
  • evt. bittelitt uraffinert salt

Fremgangsmåte:

  • Rasp rødbeten
  • Mos bananen med en gaffel
  • Bland sammen disse to
  • Ha i en liten skvett fløte for å runde av smaken og evt. bittelitt salt
  • Kan også toppes f.eks. med noen valnøtter
Middag med ovnsbakt rødbete, linsemix og sellerirot-eplepuré – For 2 personer

Denne oppskriften virker kanskje litt komplisert med mange ingredienser, men den er lett å lage. Det er en vegetarrett og utrolig mettende! Rødbeten ovnsbakes, så den blir nesten som en stek 😉

Dersom du ikke tåler melk, kan du bruke klarnet smør eller en melkefri «smør»-variant, f.eks kokosraps fra Berit Nordstrand.

Ingredienser:

  • 300 g rødbete
  • grovt havsalt til å strø over de ferdige rødbetene (kan også bruke f.eks. maldonsalt)

For linsene

  • 200 g linser (jeg brukte ferdige, en pakke røde og en pakke grønne linser fra Gogreen)
  • 1 liten rødløk
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 ts smør/ghee
  • 2 ss balsamico
  • 1 ss honning
  • uraffinert salt
  • pepper
  • 1 liten håndfull finhakket persille

For puréen

  • 2 søte epler
  • 200 g sellerirot
  • 0,7 dl mandelmelk
  • 1 ss smør
  • uraffinert salt
  • malt muskat (kan sløyfes)

Fremgangsmåte rødbete

  • Forvarm ovnen til 200 grader
  • Skrell rødbetene og pakk dem i folie og sett dem i ovnen. Litt avhengig av størrelse, så trenger de fra 50-60 minutt til 1,5 time. Kjenn etter med en gaffel. Når du kan stikke greit inn i dem med en gaffel, er de ferdige
  • Når det er klart for servering, skjærer du dem i skiver og strør salt over

Fremgangsmåte puréen

  • Skrell og kutt selleriroten og eplene i terninger
  • Ha dem i en kjele sammen med mandelmelken, varm opp og la dem dampe på svak varme til de er myke
  • Purér dem med en stavmikser sammen med smøret og smak til med salt og evt. muskat
  • Tips: synes du ikke pureen er glatt nok, ha i mer smør. Jeg brukte mer smør enn det som står i oppskriften

Fremgangsmåte linser

  • Finhakk løk og hvitløk
  • La dem surre i det smeltede smøret til de er blanke
  • Ha i linsene og miks godt sammen
  • Smak til med balsamico, honning, salt og pepper
  • Ha til slutt i persillen

Disse tre komponentene smaker rett og slett nydelig sammen! Noe å teste på en søndag kanskje?

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Søk