September på gluten- og melkefritt kosthold

September på gluten- og melkefritt kosthold

Jepp, så har jeg bestemt for å gå en måned på et kosthold uten melk og gluten.

Men hvorfor i all verden lurer du kanskje? Vel, det er det flere grunner til.

Bryte gamle vaner

Etter at jeg begynte å bake surdeigsbrød igjen, så blir det veldig mye surdeigsbrød…. Og ost.. Ikke særlig mye variasjon.

Det har blitt altfor lite grønnsaker siden jeg kom hjem fra yogautdannelsen og jeg føler meg ikke helt optimal med det..

Ved å kutte ut både melk og gluten bryter jeg et mønster, jeg må finne alternativer og jeg blir enda mer bevisst på at jeg får i meg det jeg trenger. Det er alltid bra å gjøre noe annet enn det du pleier. Da har du mulighet til å skape nye vaner og å kjenne etter hva du egentlig trives best på.

Helsemessige grunner

Jeg levde glutenfritt i flere år og følte at det hjalp meg masse i forhold til helsa. Både fysisk og mentalt. Har også erfaringer fra mange kunder som opplever å få det bedre på et glutenfritt kosthold. Dette gjelder også når de ikke slår ut på allergitester.

Å anbefale kunder å teste ut et glutenfritt og/eller melkefritt kosthold skjer kun dersom jeg har hatt dem på ernæringsveiledning, hvor vi går grundig gjennom symptomer, bakgrunnshistorien m.m, og jeg ser at dette kan være nyttig for dem.

Har også testet ut både gluten- og melkefritt kosthold i perioder, men nå er det lenge siden sist. Har alltid hatt positive opplevelser rundt dette, men har aldri klart å holde et slikt kosthold over tid. Noe av grunnen er nok at jeg ikke blir «dårlig» nok ved å f.eks. spise litt melkeprodukter.

Siste ukene har min IBS mage dog vært på tur igjen. Dette henger nok både sammen med stress og et ikke helt optimalt kosthold.

Derfor er det også ideelt å teste ut denne type kosthold nå for å se hvordan det oppleves denne gangen.

Lekk tarm og tungtfordøyelige proteiner

Lekk tarm eller økt tarmpermeabilitet er en klinisk diagnose, men ikke veldig kjent blant den vanlige lege og fremdeles noe kontroversiell. Særlig er det diskusjon rundt om lekk tarm er årsak til autoimmune sykdommer, hudproblemer, psykiske plager m.m. Men det er jo ikke til å stikke under en stol at mange med ulike helseplager føler seg bedre når de endrer kosthold! Særlig når de kutter ut gluten og/eller melk. Egg er også en typisk trigger.

Så hva er lekk tarm egentlig?

Veldig enkelt og overfladisk forklart, betyr det at slimhinnen i tynntarmen er skadet og har større hull enn den egentlig skal ha. Dette gjør det lettere for dårlig nedbrutt mat å trenge gjennom slimhinnen og inn i blodbanene, noe som skaper problemer i kroppen og særlig immunforsvaret.

Lekk tarm kan repareres/bedres med kosthold, tilskudd og stressreduksjon/mestring. Fysisk trening er også positivt.

Bra artikler om lekk tarm:

Hva er årsaken til lekk tarm?

Det er flere ting som kan bidra til lekk tarm, blant annet langvarig og negativt stress, både fysisk og mentalt, akutte traumer, et usunt kosthold, ubalanser i tarmfloraen, antibiotika, genetisk disposisjon, høyt forbruk av alkohol, ulike medisiner og sprøytemidler.

Symptomer på lekk tarm

Har du ulike plager eller helseutfordringer er det viktig er at du går til legen og utelukker at det er andre årsaker til problemene. Når det er sagt, så kan det alltids være verdt å ta en titt på kostholdet. Har du ulike plager, er det alltid nyttig å ta en titt på det du spiser. Det er ganske vanlig at det er noen utfordringer med fordøyelsen også- og et sunt, individuelt kosthold som støtter oppom din kropp og helingsprosess er veldig nyttig.

Husk, du er det du spiser- og fordøyer 🙂

Før du går på et gluten- og/eller melkefritt kosthold anbefaler jeg deg å ta tester som utelukker allergi og cøliaki hos legen. Blir du bedre av å kutte ut disse to tingene er det kjedelig å måtte reintrodusere dem for å få bekreftet en eventuell allergi eller cøliakidiagnose via testing.

Vanlige symptomer på lekk tarm:

  • Irritabel tarm – både diare og forstoppelse
  • Sensitivitet mot ulike matvarer, særlig melk og gluten
  • Dårlig opptak av næringsstoffenene i mat (vitaminer og mineraler)
  • Hudplager
  • Psykiske plager
  • Tåkehjerne

Utfordringer med et gluten- og melkefritt kosthold

Det mest utfordrende med denne type kosthold er nok det sosiale og når du er på reise.
På besøk og i selskap blir du jo ofte sett på som vanskelig og sær når du har et kosthold «utenom det vanlige». Dessverre!

Har du allergier hvor du reagerer akutt, får du selvsagt forståelse for dette. Men er det noe du selv har valgt for å teste ut, så er det ofte lite forståelse å få. Så dette kan også oppleves å være en styrkeprøve sosialt sett. Da er det om å gjøre å se på det som en utfordring og ut av komfortsonen. Noe du vokser på!

Så lenge du er hjemme går det ganske greit. Der har du jo full kontroll over maten du lager og det du spiser. På reise er det derimot verre. Ofte er utvalget av gluten- og melkefritt heller labert, særlig på bensinstasjoner og kiosker.

Da gjelder det å planlegge. Så dette er også en øvelse i å være på forkant (noe jeg også kan trenge ;)).

Så det blir en spennende måned. Den største utfordringen blir å leve uten melkeprodukter. Vanlig kumelk er ikke noe problem, men det er jo osten da. Er veldig glad i ost 😉

Videre oppdateringer med tips og inspirasjon til deg

Blir selvfølgelig oppdatering her og deling av gluten- og melkefrie oppskrifter. Noen oppskrifter ligger det her på bloggen allerede. Kommer også mer innpå temaet hvordan du kan bedre din fordøyelse og hvordan dette påvirker hvordan du har det!

Det er ikke bare kosthold som er viktig for å bedre fordøyelsen din, men også hvordan du har det med deg selv, stressmestring/reduksjon og fysisk trening. Her kommer yoga inn som et supert verktøy, da dette inkluderer å jobbe med både kropp og sinn.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Søk