06.12 – Fermentert gulrot og ingefær

06.12 – Fermentert gulrot og ingefær

Grønnsaker som gjør godt for kropp og mage!

Sliter du f.eks. med fordøyelsen eller har dårlig immunforsvar og går og snufser støtt og stadig? Da kan inntak av fermenterte grønnsaker være midt i blinken for deg.

Du har kanskje hørt snakk om tarmbakterier og mikrobiomet vårt? For det er jo slik at vi mennesker består av flere bakterier enn celler! Selv om dette kan høres ekkelt ut, så er samspillet med disse bakteriene helt avgjørende for en god helse.

Mellom 70 og 90 % av immunforsvaret vårt sitter i tarmsystemet vårt og det er tarmbakteriene som i stor grad styrer dette. Vi har både «gode» og «dårlige» tarmbakterier, og jeg setter dem i hermetegn, fordi vi trenger begge typer.

  • Har du overflod av de «dårlige» tarmbakteriene, så skaper dette trøbbel i hele kroppen.
  • Er det de «gode» tarmbakteriene som regjerer, så stiller du sterkere mot uønskede bakterier og virus som kommer utenfra og inn (f.eks. gjennom mat eller dråpesmitte som nys og host).

Den beste måten å styrke tarmfloraen på

  • Spise variert og sørge for godt med grønnskaer
  • Spise blodsukkerstabilt (altså minimere inntaket av sukker og øke inntaket av fett)
  • Foretrekke økologisk, så langt det lar seg gjøre ut fra økonomi og tilgjenglighet
    Økologisk mat er ikke sprøytet eller evt. bestrålt (gjelder mel og krydder) og inneholder et større antall bakterier
  • Spise fermentert mat og drikke

Fermentert mat og drikke – gøy og enkelt

Å fermentere høres kanskje vanskelig ut, men det er faktisk ganske så lett. Det vanskeligste er å kaste seg ut i det og prøve 😀

Har derfor en oppskrift til deg i dag, som kanskje til og med barna kan like å spise!
Oppskriften er hentet fra fermenteringsdronning Gry Hammer sin bok, Fermentering.

Sjekk også gjerne ut denne oppskriften på fermenterte grønnsaker, nemlig Kimchi – Koreas nasjonalrett!

Oppskrift Fermentert gulrot og ingefær

Ingredienser

  • En pose økologiske gulrøtter
  • 2 ss finraspet ingefær
  • 1 god ts salt
  • 1-2 dl saltlake
  • 2 ss myse (f.eks. Molkosan, fås kjøpt på helsekost)

Fremgangsmåte

  • Vask gulrøttene godt og grovrasp dem
    (jeg brukte raspen i foodprocessoren og det ble gjerne litt for fint raspet. Fyller ikke opp glassbeholderen i like stor grad. Men veldig lettvint da 😀 )
  • Skrell ingefæren og rasp den fint
  • Ha gulrot- og ingefærraspet sammen med salt og eventuelt myse i en stor bolle og kna til gulrøttene slipper væske
  • Ha grønnsakene over i et rent glass og bruk knytteneven eller en stampe til å stampe grønnsakene godt ned i glasset
  • Viktig at grønnsakene dekkes av væske. Dersom du ikke får nok væske ut av grønnsakene, heller du på litt saltlake til de er dekket
  • Ha i en sten eller et glass for å holde grønnsakene nede i glasset
    (Jeg fylte en brødpose med litt vann og la den over grønnsakene. Dette er egentlig fyfy, for det er plastikk.. Men det funker inntil jeg finner et annet og bedre alternativ av glass/sten 🙂 )

    • Rens kantene grundig for grønnsaksrester, ellers kan det danne seg mugg på disse
    • Pass på at det er 2-3 cm mellom grønnsakene og kanten av glasset
    • Dekk glasset godt med et klede, slik at det ikke kommer fluer eller annet oppi
  • La stå i romtemperatur i 3-6 dager, smak underveis.
    Gulrøttene skal gå fra å være søte til syrlige og friske i smaken.
  • Når de er ferdige har du grønnsakene over i en tett beholder.
    Hvis du fermenterer i et type Norgesglass, så er det bare å ta ut det du bruker til å holde grønnsakene nede med og sette på tett lokk.
  • Oppbevares i kjøleskap eller kjølig bod.
    P.S. Her modnes smakene og i følge Gry, smaker gulrøttene gjerne bedre etter et par måneder på lagring

2 Replies to “06.12 – Fermentert gulrot og ingefær”

    1. Hei! Godt spørsmål 🙂 Basisoppskrift på saltlake fra Gry Hammer sin bok Fermentering: 1 liter vann, 2 ss uraffinert salt (hav- eller himalayasalt). Vannet kokes opp og deretter røres saltet ut i vannet. Når laken er nedkjølt er den klar til bruk 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Søk