Back to basics – Kosthold basert på mat
Kosthold og mental helse
I helgen deltok jeg på en del foredrag på Høstkonferansen via nett. Temaet var kosthold og mental helse og veldig interessant.
Mange dyktige forelesere og en forsker fra Canada. Hun forsker faktisk på dette med bruken av vitamin- og mineraltilskudd på folk med mentale lidelser. Det viser seg at både næringsrik kost og bruken av tilskudd kan hjelpe disse i stor grad.
Det som gikk igjen på alle foredrag er dette med matkvalitet.
Ekte mat – bruk av råvarer, fermentert mat, hjemmelaget mat, næringsrik mat, økologisk mat – ekte mat.
I tillegg trenger vi alle i bunn og grunn en god multivitamin og omega 3.
Lav kvalitet på maten og stresset vi har i dag krever ekstra tilskudd.
Dette er jo egentlig lett, men likevel av en eller annen grunn blitt så vanskelig…
Butikkene bugner av lette løsninger
I tillegg skal det være magert og helst uten sukker. Hva ender vi opp med da?
Produkter stappet med tilsetningstoffer, konserveringsmidler, aromaer og ikke minst kunstige søtstoffer..
Stoffer som er skapt i et laboratorie. Flere stoffer som egentlig ikke eksisterer på ekte.
Eller mer av noe, f.eks. hvetegluten og melkeprotein som ekstraheres ut og puttes inn i alle mulige produkter!
Dette skal vi ha inn i de ekte kroppene våre og forvente at det er sunt for oss!!!! Er det noe næring i dette?
I tillegg er maten pasteurisert, homogensiert, sterilisert osv for at den ikke skal bli dårlig. Maten er rett og slett for «ren» og tarmene våre får ikke brynt seg på ulike bakteriersorter. Er dette naturlig? Er dette sunt?
Når man ser på epidemien av livsstilssykdommer, kronisk innflammasjon, overvekt osv, så er det noe som ikke stemmer. Kan det henge sammen med kostholdet?
Det er selvsagt ikke så enkelt. Det er aldri bare en ting, men at kostholdet er en viktig faktor, absolutt.
Særlig når man ser hvor god effekt de aller fleste har når de endrer kosthold. Dette gjelder også ved mentale utfordringer som nedstemthet, depresjon og angst.
Også blir vi lurt
Vi blir hele tiden foret med motstridene kostholdsråd. Vi har lært i generasjoner at mettet fett er farlig. Det er kun fokus på karbo, protein og fett og dessverre liten oppmerksomhet rundt alle de vitaminene og mineralene vi faktisk trenger.
Når alt kommer til alt, så er det kanskje ikke fordelingen av makronæringsstoffene som er det viktigste.
Det er innholdet av mikronæringstoffer som betyr noe. Kvaliteten på maten som er viktig.
Egenerfaring – angst/depresjon og maten
Selv har jeg vært gjennom diverse mentalt opp gjennom årene. En periode hadde jeg angst for å kaste opp når jeg var ute blant folk. Det endte jo da opp med at jeg nesten ikke spiste noen ting. Det gjorde det absolutt ikke noe bedre…
Jeg kom meg etterhvert til en terapeut og fikk streng beskjed om å begynne å spise mer. Hun lagde et lite opplegg til meg på hva jeg burde spise. I tillegg fikk jeg TFT behandling. Endringen var stor – på kort tid! Dette er et eksempel jeg har fra eget liv.
Å få øyene opp for hvor viktig kostholdet og tilskudd er, har tatt tid. Det har også vært en del prøving og feiling. Ernæringsterapistudiet var gull verdt og kunnskapen derfra bidro nok til at jeg raskere kom meg etter utbrentheten for 1,5 år siden.
Men som sagt, det er ikke bare maten. Det handler også om tankemønstrene vi har om oss selv, de rundt oss og omgivelsene. Er disse lite hensiktsmessige, så stopper de helingsprosessen. Mat og tanker går hånd i hånd.
Back to basics – Kosthold basert på mat
Med dette mener jeg å lage maten din basert på råvarer. Hva betyr det?
Råvarer er:
- Grønnsaker av alle slag
- Kjøtt, fisk, fugl og egg
- Frukt
- Nøtter og frø
- Syrnede meieriprodukter
- Ost
- Fettkilder som meierismør, kokosolje, extra virgin olivenolje og litt rapsolje
- Eplesidereddik, balsamico
- Honning, Lønnesirup
- Korn (i begrensede mengder)
Noen tips til et Back to basics kosthold:
- Spiser du brød, er det best å bake selv. Da vet du hva som faktisk er i det. Anbefaler selvsagt surdeigsbrød 😀
Kjøpebrød er kilden til veldig mye rart. I tillegg tilsetter de ekstra hvetegluten for at det skal heve raskere. Utfordrende for mange mager, definitivt. - Knekkebrød er også et bra alternativ. Ha på godt med smør og pålegg, så metter det lenger.
Knekkebrød er også enkelt å lage selv. - Ta en banan og noen nøtter i stedet for disse «lettproduktbegerne» hvis du trenger et kjapt mellommåltid før trening.
- Yoghurt naturell med honning eller bær og nøtter er også supergodt. Kjapt å lage er det også!
- Kok opp poteter og kjøl dem ned, kutt dem deretter opp og stek dem i godt med smør. Mye mer næring enn pasta og ris, det smaker godt og metter lenger.
- Lag gryter og supper, og da mener jeg ikke med Toroposen. Det er faktisk veldig enkelt å gjøre selv.
Forslag til gryterett: Kutt opp de grønnsakene du ønsker, stek dem raskt i kjelen, brun kjøttdeigen, ha i en boks med hermetiske tomater, boks med kokosmelk og krydder. Jeg bruker mye garam masala og salt. Bare å smake seg til. Det tar en halvtime. Kuttingen tar lengst tid faktisk. Da kan du få med barna til å hjelpe til. Server med salat, litt ris eller poteter (eller ikke noe ekstra, funker fint det og – er jo masse grønnsaker i gryta!). Ofte er det godt med en god kladd rømme på også. - Bruk ekte fett – altså ordentlig smør. Ikke margarin eller melange. Det er ikke noe naturlig med at flytende planteoljer presses sammen til en fast masse. Smør har vi spist i århundrer og er et naturlig produkt. Nyt det, ha det på brødskiva og stek maten i det.
Hold deg unna
- Lettprodukter: de er stappet med så mye rart. Skaper ofte magetrøbbel, særlig for sensitive mager. Holder deg heller ikke mett særlig lenge.
- Lettbrus: skal du drikke brus – så unn deg en ordentlig brus med sukker. Drikk ordentlig brus av og til og drikk ellers vann/farris. Sliter du med magen, så kan også farris være litt problematisk. Anbefaler å gå over til vann en periode for å teste. Sitronvann er helt supert.
Kroppen- et fininstilt maskineri
Vi har bare en kropp og den skal vi leve med hele livet. Er den da ikke verdt god og næringsrik mat? Vi fyller jo ikke diesel på en bensinbil. Vi gir ikke gress til en løve eller kjøtt til en kanin. Hvorfor er det da slik at vi mennesker skal putte i oss så mye rart?
Så er det også slik at det som er sunt for meg er ikke nødvendigvis sunt for deg. Vi er forskjellige og reagerer forskjellig på mat. Hvilken mat som gir deg god energi kan også endre seg i livet. Dette avhenger av alder, kjønn, stress, hvor du bor o.l.
Finn en balanse
Jeg skjønner at det ikke er så lett å lage all mat fra bunnen av, hver eneste dag. Det er spesielt en stor overgang hvis man ikke er vant til det. Da må man ta et skritt av gangen. Kanskje begynne med å lage en middag i uka fra bunnen og deretter øke gradvis.
Også er det selvsagt lov å skeie ut inni mellom! Det gjør jeg også. 80-90 % av tiden bra og resten til utskeielser – det pleier å være en bra fordeling 😉
Håper dette inspirerer til refleksjon og bevisstgjøring. Det er jo egentlig ganske logisk, er det ikke? 🙂