Å gjøre ting man egentlig ikke vil- selv om det er bra for en…..

Å gjøre ting man egentlig ikke vil- selv om det er bra for en…..

 

Kjenner du deg igjen? Jeg «gikk gjennom» dette da jeg hadde besøk av en god venninne fra Tyskland i vinter.
Hun er vegetarianer, og for meg så er sånn kun grønnsaksspising, tja, ikke helt tingen.. Føler at jeg må ha mitt daglige kjøtt 😉 Men skal innrømme at tanken på noen kjøttfrie dager i løpet av uka har streifet meg. Det er absolutt bra, for både kropp og jord. Men da må jeg jo finne noen nye oppskrifter, og kanskje jeg må handle inn andre matvarer enn jeg pleier, og ikke minst må jeg følge en ny oppskrift. Ja, skikkelige slitsomme greier. Og det verste var at jeg begynte å bekymre meg for om dattera mi kom til å overleve en hel uke på veggiskost. Joda, innvendingene slo til for fullt. Endringer er jo såå skummelt!

Men så skulle jeg jo få besøk da. Og hun er en god venninne. Og jeg tenkte at det er en fin anledning til å faktisk prøve noen nye oppskrifter.  Så da ble det å gå inn for en ordentlig veggisuke. Man tar jo ikke akkurat skade av det. Ble det krise, så kunne jeg jo alltids hive innpå litt kjøttpålegg i lunsjen på jobb 😉

Så, hvordan tror du det gikk? Ble det krise i heimen og frustrerte tårer pga manglende kjøttinntak? Ja, det skulle du kanskje tro, men det gikk faktisk veldig fint! Det gikk så fint at jeg nå faktisk har vegetardager minimum 1 dag i uka. Og jeg har til og med fått en ny favorittoppskrift, som er vegetar, nemlig falafel!

Det skal litt til før jeg blir heltidsvegetarianer, det tror jeg aldri kommer til å skje. Men jeg er opptatt av dyrevelferd og jeg vil helst bare spise kjøtt fra dyr som har hatt et godt liv. Dette koster mer og derfor er det et godt alternativ å spise litt mindre kjøtt, men bra kjøtt, også ha noen kjøttfrie dager i uka. På vegetarisk kost så spiser du også egg og melkeprodukter, så det går ganske greit å få i seg lettopptakelig protein. Og ikke minst øker nok grønnsaksinntaket markant når man kjører et bevisst vegetarisk kosthold.

Så, om du ikke allerede har en god vegetaroppskrift, så kan jeg anbefale følgende:

Falafel – ovsnbakt-glutenfri-melkefri (oppskrift hentet fra www.vegetarbloggen.no, men litt modifsert)

Ingredienser:

  • 1 boks hermetiserte kikerter (f.eks fra gogreen)
  • 1 sjalottløk eller en halv vanlig løk
  • 1 fedd hvitløk
  • 0,5 rød chili
  • 1 ts tørket persille eller bruk litt fersk persille (kan også droppes om du ikke har dette)
  • 1 ts tørket  koriander eller fersk koriander
  • 1 ts spisskummen
  • 1 ts salt
  • Cirka 0,8 dl jyttemel
  • Litt rapsolje

Framgangsmåte:

Forvarm stekeovnen til 200 grader. Kle et stekebrett med bakepapir eller en ildfast form med olje. Ha løk, hvitløk, chili, persille, koriander, spisskummen og salt i en foodprocessor og kjør til ganske små biter. Ha i kikertene og kjør til de er i grove biter. Ha i mel og kjør til det begynner å klebre, ikke lenger. Du vil ha en ganske grov, klebrig masse som du former boller av.

Form boller av falafeldeigen og fordel utover på brettet. Dryssle olje over bollene.

Bak i 10-15 minutter, snu gjerne falaflene halvveis.

 

Og forresten, dattera på 5 år overlevde også 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Søk