Yin yoga – rolig yoga for en smidigere kropp og mer indre ro

Yin yoga – rolig yoga for en smidigere kropp og mer indre ro

Det finnes et utall forskjellige typer yogastiler. Du har kanskje hørt om Ashtanga, Vinyasa og Hatha yoga.

Disse yogastilene er mer dynamiske yogastiler. Du vil med andre ord, i større eller mindre grad, oppleve å bli svett, andpusten og ganske fysisk sliten etter disse timene. Dette kaller vi yang yoga. Yang står for det aktive, den maskuline energien, prestere, ekstrovert, det lyse, vekst, varme o.l.

Yin derimot står for ro, den feminine energien, vende fokuset innover, mørke, kulde osv.

Det betyr at vi i yin yoga har et veldig rolig tempo. Vi gjør noen få strekkestillinger, sittende eller liggende, som vi holder lenge – fra ett til flere minutter.

Ofte bruker vi ulike «props» for å støtte opp kroppen og hjelpe den til å gi lettere slipp.

Fordeler med Yin yoga

Selv om yin yoga er en rolig yogaform, så har denne formen for yoga flere fordeler.

  • Yin yoga er med på å myke opp bindevevet rundt muskulaturen samt musklene, noe som gjør kroppen smidigere og mer fleksibel
  • Ved å holde strekkene lenge, legger vi skånsomt press på leddene, noe som er med på å styrke dem
  • Trener på mindfulness ved å ha fokus på pusten og det som skjer i kroppen, noe som styrker vår evne til fokus og være mer tilstede her og nå – dette er igjen med på å redusere stressnivået
  • Mulighet for refleksjon og du blir bedre kjent både med deg selv og kroppen din
  • Lærer å kjenne hvor dine grenser går. Du vil nemlig kjenne en god strekk i stillingen, til og med at det kan være litt ukomfortabelt. Men du vil aldri kjenne en skarp smerte! Da trekker du deg litt tilbake, justerer stillingen eller går helt ut av den og ber om et alternativ – dette lærer deg å lytte til kroppen og gjøre det som er best for deg
  • Alt skjer i et rolig tempo med fokus på pust. Dette hjelper nervesystemet å roe ned og du reduserer stress i kropp og sinn. Dette kan være med på å bedre søvn, stresstoleranse, fordøyelsen o.l.

I starten av en stilling kan man føle seg rastløs, men ved å ha fokus på pusten og gi det litt tid, så pleier kroppen å roe seg etterhvert. Og litt etter litt kjenner du gjerne at det er noe inni der som slipper, og at du kanskje kommer enda litt dypere inn i stillingen 🙂 Deilig!

Yin yoga har også en beroligende effekt på nervesystemet. Det betyr at kroppen får tid til å roe ned og at du vil føle deg roligere inni deg etter timen. Det er ganske interessant å se hvor umiddelbar effekt yin yoga har på både kropp og sinn! Etter timen føler du deg mer avslappet og ledigere i kroppen.

Prøv gjerne yin yoga på kvelden, og se om det hjelper på søvnen. Det er slettes ikke uvanlig 🙂


Symbolet for Yin Yang. Symbolismen er at alt henger sammen, alt er sammenkoblet, særlig i den naturlige verden. Prikkene symboliserer at det alltid finnes noe mørke i det lyse, og at det alltid er noe lys i mørket.


Yin yogas opprinnelse

Yin yoga har sin opprinnelse fra taoismen og kinesiske tradisjoner/kinesisk medisin.

Det var amerikaneren Paulie Zink som grunnla konseptet yin yoga tilbake på 70-tallet. Yin yoga ble deretter videreutviklet med Paul Grilley og Sarah Powers, noen av pionerene innen yin yoga.

Yin yoga – en favoritt

Jeg tok min første yin yoga teacher training i 2019, hos Yin Yang Akademiet.

Som med all yoga, så finnes det også ulike stiler innenfor Yin, alt etter hvem som er lærer. Yin formen vi lærte der er en blanding av hatha yoga, taoistisk yoga, medisinsk qigong, tradisjonell kinesisk medisin, tantrafilosofien, mindfulness og den nyere forskningen rundt bindevevet og nervesystemet. «Perler fra øst og vest» som det står så fint i læreboken vi fikk derfra 🙂

Det er en favoritt å praktisere og undervise.

Det å se hvor avslappet folk blir i løpet av og etter disse timene er helt fantastisk!

Ikke uvanlig at de kommer inn stiv, stresset og med spenninger i kroppen. Etter timen går de ut igjen smidigere, gladere og mer avslappet – herlig!

Selv lager jeg ofte yin yoga programmene med inspirasjon fra kinesisk medisin og prøver dermed å følge årstidene.

I kinesisk medisin er det fokus på kroppens meridianer, som er ulike energibaner i kroppen. Disse meridianene er assosiert med ulike organer, årstidene, elementene, kroppsdeler, emosjoner m.m.

I følge kinesisk medisin er det når det oppstår blokkeringer i disse meridianene at sykdom/plager kommer. Målet i kinesisk medisin er å løse opp i disse blokkeringene og få energien til å flyte fritt igjen.

Akupunktur er også basert på kinesisk medisin.

Yin yoga – høst

Høsten er i kinesisk medisin representert av lunge- og tynntarm-meridianene.

Det er en tid for å roe ned etter vårens- og sommerens yang periode med mye kraft og vekst. Vi begynner å trekke oss tilbake og vende fokus mer innover.

Ved å ha fokus på lunge- og tynntarm meridianene er det ekstra fokus på stillinger som styrker pusten og fordøyelsen, og med det immunforsvaret. Noe som er ekstra nyttig inn mot vinteren.


Om du vil bli med meg og min kollega på en yin yoga denne høsten hos Yoga Hemsedal, så book din plass her>>


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Søk