Yoga for utbrenthet – Tips 1

Yoga for utbrenthet – Tips 1

Da jeg ble utbrent rett før påsken i 2016, så var dette verktøyet en viktig del av det å komme tilbake i form igjen.

Min opplevelse med utbrenthet

Utbrentheten begynte i grunnen fysisk med svimmelhet. Det var årsaken til at jeg gikk til legen. At jeg skulle bli 50 % sykemeldt hadde jeg ikke sett for meg! Men dro hjem etterpå, og sov meg stort sett gjennom hele påska.. Dessverre var dette bare starten på nedturen. Formen ble dårligere, også mentalt, og endte etter et par uker opp med å bryte sammen hos legen og ble 100 % sykemeldt de neste ukene..

Utbrenthet med depresjon var diagnosen.

Det ble en periode fremover på sofaen hvor jeg enten sov eller bare stirret i veggen. Orket absolutt ingenting. Kun stå opp, gå på do, spise litt, ligge på sofaen, sove og stirre videre i veggen.. Kroppen var totalt utmattet. Tankene derimot, de løp løpsk. Og det var ikke tanker av den gode sorten.

Det gikk i konstant negativt selvsnakk, fortvilelse, frykt, frykt for å ikke bli frisk igjen.. Tanken om at verden nok hadde vært et bedre sted uten meg var absolutt der.

Med andre ord, ikke spesielt konstruktiv selvprat!

Du trenger ikke å gjøre noe

Heldigvis fikk jeg raskt hjelp med timer hos psykisk helsevern. Det var godt å få snakke med noen. Og der fikk jeg også tillatelsen til å ikke måtte gjøre noe. Bare ta det helt med ro, bare være. Yeah right. Det var ikke helt i min modus. Ikke gjøre noe?? Hvordan gjør man det? Jeg har jo stort sett ALLTID holdt på med noe!

Det var jo godt å høre at jeg ikke måtte gjøre noe, samtidig så ville jeg jo det. Jeg ville ha «lekser», hjemmeoppgaver. For jeg ville jo bli frisk så fort som mulig! Men neida. Du skal ikke gjøre noe, bare ta det helt med ro 😀 Har i ettertid innsett at det er viktig å ikke alltid måtte gjøre noe 😉

Lysere tider med både gråt og glede

Det gikk heldigvis mot vår. Lysere tider, sol og mildere temperaturer. Det gjorde godt å sitte ute og kjenne på sola. Flytte en vedkubbe fra den ene veggen til den andre. Gå til postkassa og tilbake – en seier. Jeg kunne sitte og kjenne sola varme mot ansiktet og følte meg glad for det. Så gråt jeg, fordi jeg var redd for at det var sånn det skulle bli. At jeg ikke skulle bli ordentlig frisk igjen.

Dette negative tankekjøret var i grunnen det verste. Kroppen var så fysisk utslitt, men likevel gnagde tankene, ville liksom ikke gi meg noen pause. Jeg skjønte at jeg måtte jobbe med det mentale, men visste ikke helt hvor jeg skulle begynne.

En pause fra tankekjøret med guidede meditasjoner

Men så kom jeg til å tenke på noe jeg hadde prøvd en gang for lenge siden og likt veldig godt.
Guidet meditasjon!

Det var på en yogatime en gang. På det første yogakurset jeg gikk på, sikkert 10 år tidligere. Det var en meditasjon på chakraene og den var på engelsk. Det var helt nytt for meg, husker ikke om jeg hadde hørt så mye om chakraene før, men følelsen og roen jeg fikk var helt nydelig! Helt min greie 😀

Det bar på Google og der kom det opp en hel del YouTube videoer med guidede meditasjoner. Himmelen! Jeg fikk meg to nye bestevenner den neste tiden, Michael Sealey og Jason Stephenson. Deres stemmer og meditasjoner hjalp meg endelig til å få ro fra tankekjøret. De guidet meg til å slappe av i kroppen, ta dype pust, fokusere på visualiseringene.

Dette ga meg endelig noen pauser fra tankekjøret.. Og dette ble også starten på den videre reisen innen selvutvikling, yoga og coaching 🙂 Og ikke minst var det en viktig bidragsyter til å bli frisk fra utbrentheten!

Ingen quick fix for utbrenthet

Å bli frisk fra utbrenthet er en prosess. Det tar tid. Det har som oftest tatt en del år å bli utbrent, og da tar det tid å bli frisk igjen. Det er en del brikker som skal på plass og man må liksom finne seg selv igjen. Finne ut hva som er viktig for deg. Guidede meditasjoner kan her være et fint verktøy for å begynne å snu tankene og å få mer kontakt med deg selv igjen.

Tips 1 for utbrenthet – Guidede meditasjoner

Kjenner du at du er rastløs i kroppen, så kan det være lurt å gjøre noe litt fysisk først. F.eks. litt yoga eller gå en tur. Ellers er det bare å legge seg godt til rette og sette på en guidet meditasjon og la seg føre med.

Her har du en guidet mindful bodyscan som jeg har laget til deg. Dette er også en form for meditasjon. Helt super å bruke når du trenger å roe ned tankekjøret og få mer indre ro 🙂

P.S. Jeg kjører et terapeutisk yogakurs for deg som er på vei ut av eller på vei inn i utbrenthet.
Kurset går over 8 uker fra 15. mars. Påmeldingsfrist er 1. mars. Vil du vite mer? Sjekk>>

2 Replies to “Yoga for utbrenthet – Tips 1”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Søk