Ramsløk – «Nordens hvitløk»

Ramsløk – «Nordens hvitløk»

I helgen var jeg så heldig å få være med på fin hyttetur til Larvik. Som vestlending er dette et område jeg absolutt ikke er noe kjent i, men du og du så fine skoger og svaberg. I skogen er det for tiden et hav av hvit- og blåveis, og ikke minst duftende ramsløk!

Ramsløk – godt for fordøyelsen og blodsirkulasjonen

Ramsløken gror langs kysten fra Oslofjorden til Trondheimsfjorden. Den trives godt på skyggefulle steder med fuktig og næringsrik jord, ofte på steinete grunn i løvskog.

Den har en kort vekstsesong, fra slutten av april til ut juni. Den er best før blomsten er sprunget ut og før bladene visner og blir gamle.

Ramsløk har mange gode helsebringende egenskaper, bl.a. er den bra for:

  • Å redusere Candida Albicans
  • Fordøyelsesplager som magesmerter, diare, appetittmangel, tarmgass, betennelse i tarmen o.l.
  • Å styrke blodsirkulasjon
  • Høyt blodtrykk
  • Å redusere kolesterolet
  • Slimløsende

Har du mulighet til å sanke inn ramsløk, anbefaler jeg deg absolutt å gjøre dette. Bruk ramsløken for å sette en ekstra spiss på hverdagsmaten!

Hvordan få best mulig virkning av ramsløken

Ramsløken smaker som hvitløk, men er mildere for magen. Absolutt verdt å teste for deg som sliter med irritabel tarm.

For å utnytte de medisinske egenskapene av løken, bør den spises fersk. Tørker du den, mister den nemlig mange av de gode egenskapene sine. Den er supergod å lage pesto av, og passer også godt i salater, supper og marinader.

Det går også an å lage tinktur, sjekk oppskrift på urtekilden.no. Tinkturer er drøye i bruk og bevarer de gode egenskapene over lengre tid. Absolutt en fordel, siden tørking ikke gjør dette.

Ramsløkpesto – enkelt og smakfullt

Det finnes flere oppskrifter på ramsløkpesto og det er en enkel sak å lage.

Man lager først en «base» som fint kan brukes som den er, evt. tilsette pinjekjerner og frisk basilikum slik at det blir en ekte pesto.

Ingredienser:

  • 400 g ferske ramsløkblader
  • 4-5 dl nøytral olje
  • 3 ts salt

Fremgangsmåte:

Ha blader og olje i en hurtigmikser og kjør den til alt er godt purert, Smak til med salt.
Ha på rene glass og oppbevar i kjøleskapet.

For pestovarianten, tilsett en god håndfull pinjekjerner og en liten bunt fersk basilikum.

 

Kilder:
http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/alli_urs.htm
https://www.nrk.no/mat/ramslokpure-og-ramslokpesto-1.12337357
https://www.godt.no/#!/artikkel/21005470/naa-kan-du-endelig-finne-ramsloek-i-skogen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Søk