Du er ikke dine tanker

Du er ikke dine tanker

Vær kritisk til dine tanker

I løpet av et døgn, så sies det at vi tenker mellom 60 000 til 150 000 tanker. Hvordan de måler dette, det vet jeg ikke! Vi har uansett veldig mange tanker som farer gjennom hele tiden. Mange tanker er vi ikke særlig bevisste en gang, i tillegg så tenker vi mange av de samme tankene om igjen og om igjen…

Forestill deg selv at mesteparten av tankene dine går på:

 • jeg får ikke dette til
 • jeg er så sliten
 • tenk om det skjer noe fælt med barna
 • hvorfor kan ikke mannen bidra mer
 • jeg er ikke god nok
 • jeg er lei
 • jeg kjeder meg
 • jeg orker i dette mer
 • alt er så stress
 • det er for mye å gjøre
 • jeg er redd, tenk om jeg gjør noe feil

Hva gjør disse tankene med deg? Hvordan føler du deg med disse tankene? Er disse tankene egentlig deg? Det kan oppleves sånn. Fordi du har disse tankene om og om igjen, føles de som en sannhet og at de er deg.

Du føler dine tanker

Det du tenker skaper fysiske reaksjoner i kroppen. Du kjenner på ulike følelser og avhengige av om det er gode eller dårlige tanker, så skaper disse følelsene ulike reaksjoner i kroppen. Tenker du negative tanker og er bekymret, vil du føle deg stresset, kanskje slår hjertere litt fortere, du har vondt i magen, vondt i brystet, kaldsvetter, rødmer o.l.

Tenker du på noe godt, et hyggelig minne for eksempel, der du fikk en god klem av barna eller et uventet og deilig kyss av kjæresten eller et annet godt minne, så vil du kjenne at det sprer seg en god følelse i kroppen. Kanskje slapper du litt mer av i skuldrene, du kjenner en god varme i kroppen og du føler deg glad og takknemlig.

Velg hvilke tanker du vil tro på

Dette høres kanskje litt rart ut, men du kan faktisk velge hvilke tanker du skal tro på. Vil du velge å tro på de tankene som gjør deg godt eller de som gjør deg dårlig? Jeg regner jo med at du vil velge de som gjør deg godt! Men du føler kanskje at det ikke er så enkelt?

Når du har tenkt de samme negative tankene over lang tid, oppleves de som sannheter.

Det første du må gjøre for å kunne endre dem og velge bedre tanker, er å bli bevisst de negative tankene.
Nettopp det jeg skrev om i går. Skriv ned tankene dine og bekymringene dine. Først da kan du være kritisk og se om de er sanne.

F.eks. hvis du tenker at det er noe du ikke får til. Hvor sant er det?
Tenk gjennom alt du faktisk har fått til i livet. Du har lært deg å gå, å lese, skrive, regne, snakke, gå på do osv. Kanskje banale ting, men fakta er at det er store ting! Det krever masse innsats å lære disse tingene! Du lærte ikke å lese på en dag, eller å gå. Det var en lang opptrening på forhånd.

Så kan du spørre deg, er noe jeg har lyst til å få til eller har jeg egentlig ikke så lyst.
For da blir det en annen vinkel. Kanskje du egentlig ikke har så stor interesse av det, men du vil få det til fordi mange andre gjør det. Så på hvem sine premisser gjør du det da? For deg selv eller andre?

Er det noe du må lære, pga jobb, så kan du også ta et valg. Velg at du ønsker å lære dette og at du klarer det. Si det til deg selv og be om hjelp fra noen som kan det. Da går det gjerne fortere å lære.

Vær tålmodig med deg selv og ros deg selv for hvert lille skritt du klarer.
Ros deg selv også når du feiler. Når du feiler, så prøver du! Da har du også lært at du må gjøre noe annerledes neste gang.

Hvordan håndtere bekymringene

Særlig kvinner har lett for å bekymre seg i overkant mye. Been there :D.

Det er heller ikke meningen at du skal bli kvitt alle bekymringer, de vil alltid være der. Men det er det å lære å håndtere dem, kanskje ikke ta dem like seriøst alltid, eller i det minste klare å legge dem vekk for en stund. Slik at du kan sove godt og kose deg med familien din uten å tenke på alt du er redd for kan skje eller alt du må huske på.

Det er jo også slik at de fleste bekymringene blir det rett og slett ikke noe av…
Så hvorfor bruke mye tid og krefter på dem, når man kan bruke denne energien på positive ting?

I går skrev du kanskje ned alle bekymringene dine?

Se på dem, hvor seriøst trenger du å ta dem? Kan du gjøre noe med dem? Hva kan du gjøre for å hindre at de skal skje?

For eksempel:

 • Du er redd for at barna skal bli syke. Hva kan du gjøre for å hindre dette?
  • Passe på at de vasker hendene etter skola, før de skal spise o.l.
  • Gi dem næringsrik mat, evt multivitamin og tran
  • tenke at noe sykdom skal de gjennom, for dette bygger opp immunforsvaret
 • Blir de syke, hva gjør du da?
  • Tar godt vare på dem med omsorg og kjærlighet
  • Evt. tar dem til legen

Ved å tenke gjennom disse tingene setter du i gang en prosess der du er løsningsorientert. Det gir mestring og du tar ansvar.
Du gjør så godt du kan og det er godt nok. Når du har gjort dette, vil du lettere kunne legge bekymringen fra deg.

Du kan gjøre dette på alle slags bekymringer. Føler du deg overveldet fordi du har så mye å gjøre. Skriv en liste over alt du bør få gjort, sorter ut hva som er viktig og hva som ikke er så viktig. Hva må du gjøre først, hva kan du ta bort og hva kan du gjøre senere?

Sett pris på det du har her og nå. Kjenn på den gode takknemlighetsfølelsen

Jeg har snakket om takknemlighet før og jeg sier det igjen.
Kjenner du at bekymringene begynner å ta overhånd, skriv dem ned, se hva du evt. kan gjøre med dem eller om de ikke er så viktige, ta noen dype pust og skriv ned det du er takknemlig for her og nå.

Dette drar deg tilbake til det du faktisk har – her og nå. Du skifter fokus til det du har og det du setter pris på, kanskje er ikke livet så aller verst? Kanskje er du rikere på ting og kjærlighet enn det du er klar over?

Øvelse gjør mester – dette gjelder også tanketrening og å få mindre bekymringer

Å gå fra å bekymre seg masse til å klare å gi mer slipp på dem er trening. Det kan ta litt tid, men det som er viktig er at du begynner å øve på det. At du gjør øvelsene. Begynn i det små og sett av 5-10 minutt om dagen.

I begynnelsen kan det kjennes rart og vanskelig ut. Fake til og med, men dette vil bli bedre etter hvert.
Kanskje får du deg noen ahaopplevelser underveis også? <3

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Søk