17.12 – Julegavetips

17.12 – Julegavetips

Bøker, mat og hudprodukter

Er i Oslo i helga på herlig venninnebesøk. Det er godt batteripåfyll det <3
I dag er det jo akkurat en uke til julaften! Er du klar med alle gavene? Det er ikke jeg, så kikket rundt i Oslo i går og i dag og har noen julegavetips jeg vil dele med deg 😀

Forbrukssamfunnet tar overhånd

Men først, jeg skal innrømme at jeg har hatt et litt ambivalent forhold til hele julegavegreiene de siste årene. Det er et sånt vanvittig forbruk i dag og ofte ender det opp med at vi bare kjøper gaver fordi vi føler at vi MÅ. Det blir stress fordi vi ikke vet hva den andre egentlig ønsker seg eller trenger, det koster mye og det kan føles som en ekstra belastning opp i alt det andre vi skal gjøre til jul.

Under juletreet bugner det med gaver, både nyttige og mindre nyttige. Det er et hav av papir og emballasje til overs etterpå.
Hvor bærekraftig og miljøvennlig er dette?

Det er mange gode tips på nettet til hvordan feire en mer miljøvennlig jul og miljøvennlige julegaver. Sjekk blant annet: Naturvernforbundet  og Generasjon Grønn. 

Julegavetipsene

Som du kommer til å skjønne under her, så er jeg stor fan av helsekostbutikker 😉 Men ikke uten grunn. Der får du tak i renere, økologiske og miljøvennlige produkter. Spesialforretninger har også mye spennende, men bor du i distriktsnorge, har du gjerne ikke det utvalget som man har i byene.

 • Bøker, brukte eller nye
  Fant noen spennende bøker på bokhandelen i går (Norli på Paleet i Oslo har et helt fantasisk utvalg! Tips til neste gang du er i Oslo)

  • Fermentering av Gry Hammer – en superfin bok med mange gode oppskrifter. Perfekt for den som er glad i matlaging, opptatt av helse og/eller har lyst til å prøve seg på noe nytt innen matverden – Denne har jeg selv og er en bok jeg bruker mye
  • La mamma bæsje i fred av Malin Meekatt Birgersson – har ikke lest denne selv, men bladde i den og den virket veldig morsom og befriende. Absolutt en bok som jeg tenker passer for de fleste mammaer 😀
  • Hjerteforeldre av John M. Gottman og Joan Declaire – virker som en spennende bok som kan gi gode tips til hvordan møte barna på en god måte i hverdagen. Handler bl.a. om å utvikle barnas emosjonelle IQ – Absolutt en bok jeg ønsker meg 😉
  • Nourishing traditions av Sally Fallon – en veldig bra bok for den som er interessert i mat og helse. Vil absolutt anbefale den til alle foreldre. Er en av mine favorittbøker innen ernæring og helse
  • Kunsten å ikke kaste mat – veldig aktuell i disse dager. En flott bok med mange gode tips!
  • På Fretex kan du finne mange spennende og morsomme bøker. Det blir gjerne litt ekstra humor med en brukt bok. Har du en bok du selv har lest, kan den være fin å gi bort til en du tror vil like den, en venninne eller en i familien. Skriv en hilsen i den, så blir det ekstra personlig
 • Mat og drikke
  Mat og drikke er alltid fine gaver synes jeg. Du kan f.eks. overraske med spennende krydderblandinger og oljer av god kvalitet, gi bort lokalproduserte eller kortreiste matgaver eller lage noe selv! Hva med disse «julehjertene med kanel og vanlije» eller hjemmelaget granola?Kaffe og te er jo også kjekt å få. Mye godt på helsekosten og i spesialforretninger for den slags. Vil absolutt anbefale å kjøpe noen økologiske varianter :)Bor du i Oslo kan du få kjøpt økologisk krydder i løsvekt hos bl.a. på UR kolonial og spiseri, det er jo kjempegøy.
  Oliviers har butikker rundt om i Norge og de har mange fine gavepakning på oljer, krydder og sjokolade.
 • Opplevelser
  Opplevelser er en super gave å få. Det kan være kinobilletter, teater/forestilling, en middag eller lunsj, gavekort på husvask eller barnepass, gavekort på velværebehandling/spa – her er det bare fantasien og lommeboka som setter grensen 😉
 • Økologiske/miljøvennlige hudpleieprodukter
  På helsekostforretninger får du tak i hudpleieprodukter som er økologiske og gjerne mer miljøvennlig enn det du får på butikken/parfymerier. Noen merker er Dr. Hauschka, Maria Aakerberg,  Weleda, Marina Miracle. Stikk innom en god helsekost eller et bra parfymeri og spør etter hudpleieprodukter som består i hovedsak av rene ingredienser, uten mye rart av konserveringsmidler o.l.
 • Økologiske/miljøvennlige vaskemidler fra f.eks. C eller Sonett.
  Fikk en flaske med vaskemiddel fra C fra en god venninne til jul. Det var helt supert! De koster jo litt, så kanskje ikke noe man nødvendigvis kjøper til hverdags. Produktene er drøye i bruk da, så det er en gave man har leenge. Kan man vaske med enda bedre samvittighet 😉
 • Guppyfriend vaskepose
  Vaskepose som fanger opp plastikkfibre fra syntestiske materiale i klær! Fin måte å bidra til mindre miljøavfall på og genial julegave. Fås kjøpt på Kid. Koster 300 kr.
 • Veldedig gave – kjøp en geit, skolebøker eller rent vann til de som trenger det!
  En fin gave, særlig til den som har alt. Gaver som hjelper andre får du kjøpt bl.a. hos:

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Søk