3 tips for å komme seg gjennom mørketiden.

3 tips for å komme seg gjennom mørketiden.

Dagene blir kortere og kortere og asfalten mørkere og mørkere..

Det er november og kanskje den gråeste måneden i året. I desember kommer tross alt advent- og julebelysningen på, og forhåpentligvis noe snø! Det kan ofte hjelpe litt på humøret.

Men det er et par måneder igjen før sola snur, så det å ha noen verktøy for å komme seg gjennom disse månedene kommer godt med. Særlig om du er en av dem som er sensitiv for sesongsvingningene.

Høsten – en tid for å trekke seg tilbake

Naturen trekker seg tilbake nå. Forbereder seg til dvaletiden, vinteren.

Da er det naturlig at vi også kjenner for å gjøre dette. Vi føler oss gjerne ikke like sosiale og aktive på denne tiden av året, mens på våren og sommeren så er motivasjonen og lysten en helt annen. Hva med å anerkjenne dette og gi oss selv lov til å roe ned!

Jeg vet det ikke er lett, for det er veldig mye som skjer om høsten. Men om du kjenner på at du er sliten og ikke har så mye tiltakslyst, så tenk at det er greit. Det er faktisk helt i orden! Til og med helt naturlig..

Og planlegg dagene ut i fra dette. Lettere sagt enn gjort, men verdt å prøve ut. Og se hvordan det kjennes ut 🙂

3 tips for å komme seg gjennom mørketiden

Noen konkrete tips som kan være verdt å teste ut denne mørketiden er:

 • Begrens «inntak» av nyheter og sosiale media
  Nyhetene koker over av uroligheter og klimakrise. Er du av den sensitive typen, så kan dette bli en ordentlig energityv, særlig om du sjekker nyheter og sosiale media flere ganger om dagen.

  Føler du deg avhengig av nyheter og/eller sosiale media, at du blir sugd inn i det, bruker mye tid på det og i tillegg ikke føler deg noe bedre av det etterpå, da er det bare å ta en pause 😉

  Sett f.eks. av maks 2 tidspunkter om dagen og 10-15 min hver gang, og se hva det gjør for deg.
  Unngå å sjekke mail, SoMe og nyheter som det første du gjør på morgenen. Se heller om du kan finne en annen morgenrutine som kan gjøre deg godt og sette en god start på dagen 🙂

 • Få litt dagslys så ofte du kan
  Det er nå snart mørkt både når du reiser til jobb og når du drar fra jobb. Det å komme seg ut en tur midt på dagen, få dagslys og frisk luft, og kanskje en liten spasertur gjør veldig godt.
  Test det ut en ukes tid og se hva det gjør for deg.

 • Få i deg nok D-vitamin
  Er du i manko på D-vitamin er det fort å kjenne seg sliten og ofte nedstemt.
  Det er ikke mye D-vitamin å hente fra sola det neste halvåret, så da må vi få det i oss gjennom mat og tilskudd. Spiser du godt med fet fisk gjennom uka, så kan du klare deg med dette. Ellers er det nyttig å ta et tilskudd for de aller fleste av oss i høst/vinterhalvåret.

  En god tran med omega 3 fettsyrer og d vitamin kan være nyttig for både energi og psyke. Selv tar jeg om dagen en ss SanOmega sin Premium variant. De har også en sensitiv variant som er super for barn.

Produktene koster litt, men om du blir medlem hos Mat & atferd, får du 20 % rabatt på produktene 🙂
(Jeg jobber som redaktør hos Mat & atferd – så dette blir reklame for organisasjonen. M&a er en pasientorganisasjon som jobber med å fremme sammenhengen mellom kosthold og psykisk helse. Er du opptatt av dette, så setter vi stor pris på om du blir med 🙂 Du får flere medlemsfordeler der).

Håper du finner disse tipsene nyttige! Om du har tips du vil dele, skriv dem gjerne i kommentarfeltet 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Søk