Grilltilbehør – potetsalat og tomatsalsa

Grilltilbehør – potetsalat og tomatsalsa

Sommeren er tilbake! Med varme temperaturer utendørs blir det fort grillmat til middag.
Og hvorfor ikke! Det er enkelt, hyggelig og godt 😀

Sammen med grillmaten hører også noe bra tilbehør med.

En av mine favoritter er potetsalat, og da helst hjemmelaget 😉

Lagde også en tomatsalsa i helgen, noe som er enkelt å lage og ikke minst smaker godt!

Poteten – elsket og fryktet

Poteten har jo fått mye pepper de siste årene. Blitt anklaget for å kun være sukker og noe du bør unngå, særlig om du skal ned i vekt.

Selv synes jeg den har fått ufortjent dårlig rykte. Potet inneholder mye mer næring enn f.eks. pasta eller ris. Poteten er en god kilde til både c-vitamin og fiber. Grunnen til at den har fått et dårlig rykte er fordi den inneholder en del stivelse. Denne stivelsen påvirker blodsukkeret negativt. Det er selvsagt ugunst, særlig når du skal ned i vekt.

Kjøl ned poteten – reduserer stivelsesnivået

Dette er noe du gjerne ikke hører så mye om. Men det er faktisk slik at dersom du kjøler ned poteten, vil innholdet av stivelse bli redusert. Tilfører du i tillegg fett, f.eks. steker poteten i smør eller lager potetsalat – så vil poteten få en enda mindre virkning på blodsukkeret. I tillegg vil du holde deg lenger mett! Da kan du nye en liten porsjon med poteter med god samvittighet.

Selv er jeg ikke spesielt begeistret for nykokte poteter. Potetsalat, stekte poteter, potetmos derimot, nam 😉

Potetsalat – mange muligheter

Du kjenner kanskje best den klassiske varianten laget på rømme og majones? Men du kan også bruke en olje- og eddikdressing til potetene! Dette er ganske vanlig i Tyskland.

Selv bruker jeg ofte en rømme- og majonesbase, deretter krydrer jeg med det jeg føler for. Det blir ofte til at jeg bruker det jeg har og slumper og smaker. Anbefaler deg å gjøre det samme!

Lagde en potetsalat i helga med diverse i.

I denne hadde jeg følgende:

  • 4 middels store poteter
  • 1/3 finhakket rødløk
  • 1 stor reddik kuttet i små biter
  • gressløk
  • dill
  • 1 stk vårløk

Til dressingen

  • ca 1 dl rømme
  • ca 2 ss majones
  • uraffinert salt, havsalt eller himalayasalt
  • pepper
  • paprikapulver
  • oregano
  • chilipulver (piripiri)
  • 1 liten dæsj valnøtteddik (du kan bruke den eddiken du har, men vær sparsommelig og smak til. Kan fort bli for mye!)

Fremgangsmåte

  • Kutt grønnsakene i passe biter og ha dem i en bolle.
  • Lag dressingen i en egen bolle og smak den til
  • Ha dressingen over grønnsakene.

#Tips 1: Du må gjerne krydre litt ekstra. Potetene trekker til seg salt, så du trenger gjerne mer salt enn du tror. Jeg pleier også å drysse ekstra av det andre krydderet over grønnsakene før jeg har den ferdige dressingen på.

#Tips 2: Lag en stor porsjon, potetsalaten smaker enda bedre dagen etter

#Tips 3: Har du det travelt, kok potetene i ferdig oppdelte biter. Da trenger de kortere koketid. Kjøl dem ned i kaldt vann.

Tomatsalsa

 

 

Salsa er gjerne noe du forbinder med taco og mexicansk mat, men det er også godt til grillmat!

Den jeg lagde i helga er basert på oppskriften hos frukt.no. I den var det ikke noe olivenolje, noe jeg stusset litt på. Sjekket andre oppskrifter og der har de også litt olivenolje oppi. Det skal jeg ha oppi neste gang. Da blir den gjerne litt rundere i smaken samt at litt fett er viktig for å kunne ta opp de fettløselige vitaminene i grønnsakene!

Hadde heller ikke hvitløk eller fersk koriander, så det ble brukt gressløk og malt koriander i stedet. Funka det også 😀

Ingredienser tomatsalsa

  • 8 middels, modne tomater
  • 1/2 finhakket rødløk
  • 1 finhakket chili
  • 3 fedd hvitløk-finhakket
  • 1 dl hakket koriander (funker med malt koriander også, ca 2 ss)
  • saften av 1 lime
  • 2 ss olivenolje
  • uraffinert salt

Fremgangsmåte

  • Hakk tomatene og ha dem i en sil, fjern det du kan av væske
  • Finhakk rødløk, chili og hvitløk
  • Hakk korianderen
  • Ha alt i en bolle og bland godt
  • La stå å trekke i en time

Nyt! Har du tips eller tester oppskriftene, kommenter gjerne <3

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Søk